Aktiviteter

I området runt Säfsen finns det mängder med olika aktiviteter, sommar som vinter. Oavsett om ni är ute efter adrenalinkickar eller bara vill njuta av naturen i ett lugnare tempo finns här något för alla. Vi tipsar om några saker att göra på er semester.

Vinteraktiviteter

Skidåkning

vinter på säfsen logiI Säfsen har du möjlighet att åka skidor både på längden och utför. Här finns 7 liftar och 17 nedfarter av olika svårighetsgrad – allt från de lätta barnbackarna till vår svarta pist Väggen. Föredrar du istället längdskidåkning är Säfsen perfekt! Säfsen är officiellt Vasalopps-center och har mer än 115 km längdspår både för skating och klassisk åkning. I dessa välskötta spår kan du njuta av underbar natur längs dalar, berg, vattendrag och sjöar. När det är dags för lite paus kan du slå dig ner i ett av alla de mysiga vindskydd som finns uppsatta längs med spåren. Här kan du antingen tända en brasa eller bara sitta och njuta en stund.

Barnens skidåkning

I Säfsen finns det också områden anpassade efter de allra minsta gästerna. I Barnens Skidland kan alla

säfsen logi aktiviteter

små knattar testa på skidåkning och i lugn och ro öva på de första svängarna. Här finns ett mysigt grillområde där brashäng och matsäcksluncher avlöser varandra och hit kan du dessutom komma med bil – dock inte för att parkera utan för att lasta av packning, skidor och resten av familjen. I Filurlandet åker alla knattar som bär hjälm gratis bland diverse roliga figurer och svampar. Här kan barnen också vara med på skattjakt, busa och grilla korv. Den egna maskoten Filurius dyker också upp lite då och då för att vara med och leka. Vill du istället åka snowracer finns det en rolig bana precis intill Filurland där det också är platser för föräldrar och andra vuxna att ta en god kopp kaffe på läktarna. I Filurius egen minipark hittar du lagom höga hopp och boxar.

 Hyra snöscooter

barn aktiviteter säfsen logiGillar du fart och fläkt kan det kanske vara något för dig att hyra en snöscooter och köra i den vackra naturen. Här finns miltals med scooterleder längs berg, dalar, vattendrag och sjöar. Stanna till i ett vindskydd, tänd en brasa, grilla några korvar och drick din varma O´boy – vad kan väl vara mysigare än det? Vi på Säfsen Logi B&B hjälper dig gärna med matsäck att ta med på din utflykt.

Sommaraktiviteter

Hyr en båt/kanot/kajak

säfsen logi båt aktiviteter Hyr en båt och ta en tur i den populära fiskesjön Lisjön och prova fiskelyckan du också. Föredrar du att bara ta en avkopplande tur på sjön finns det många härliga smultronställen att upptäcka. Du kan också hyra kanoter och kajaker och ta en härlig paddeltur i den vackra Säfssjön. Vi tipsar gärna om grillplatser runt sjöarna.

Fisketurer

Mitt i storskogen kan du fiska öring i de orörda bäckarna, regnbågar i trolska små tjärnar och på flertalet ställen hittar du utmärkta aborre- och gäddfiskevatten. Det finns vatten överallt i trakterna runt Säfsen och det finns totalt runt 175 sjöar och vattendrag. Vatten som lockar till olika typer av aktiviteter eller vatten som bara är fantastiskt vackra. Vissa vatten är lämpade för paddling, bad och grillning vid strandkanten och vissa mer lämpade för flugfiskeexperten. Säfsen har två sorters fiskekort – sportfiskekortet och Säfsens egna. Ska ni ut hela familjen och fiska är Säfssjön och Majatjärn de perfekta sjöarna för
familjens fiskeutflykt. Säfssjön är lagom stor för att familjen själv ska kunna hyra en båt och ge sig ut på en gemensam fisketur.

säfsen logi fiske aktiviteterHär är det kanske roligast att meta med ett vanligt spö från båten eller från en liten tuva på land. På kroken kan du med lite tur få upp en abborre, mört eller kanske till och med gammelgäddan. Längs med Säfssjön finns det mysiga små vikar och tuvor som lämpar sig väl för fikapauser. När ni är ute på Säfssjön rekommenderar vi ett stopp på vildmarksön Gusserholmen där du hittar grillhytter och mysiga små badvikar. I Majatjärn är chansen stor att du får napp! Det är ett put-and-take vatten vilket innebär att inplanterad fisk lurar precis under ytan och chansen är stor att det fastnar en regnbåge på kroken. Runt Majatjärn ligger det flertalet bryggor, spång och mysiga små grillkojor och känner ni för att pausa från fisket hittar ni Vildmarkslekplatsen bara en liten bit ifrån.

Vandring

Den snöfria perioden i Säfsen är lika vacker som vintersäsongen. Om du vill komma naturen så nära det bara går är vandring ett av de absolut bästa sätten. Runt Säfsen finns det leder som passar allt från familjer med mindre barn till vuxna med ordentligt flås. Filurius egen lilla naturstig passar utmärkt för de barn som gärna vill gå själv och längs vägen finns små mysiga grillkojor och lekstugor. Gillar man storslagna vyer är Solbergsleden väl värd att gå.  Här tar du liften upp till toppen och njuter av den storslagna utsikten innan du vandrar nedåt genom en gammal finnskog.

Cykling

Att ge sig ut i naturen på cykel tillsammans med hela familjen är en fantastisk upplevelse. Här finns miltals med cykelleder som passar allt från elitcyklisten till familjen som bara vill ta en avkopplande tur i vacker natur. Bland vidsträckta vyer och böljande berg kan du säkert också hitta din favoritled. Längs lederna finns det flertalet små mysiga grill och fikaplatser. Cykellederna har ett färgsystem likt de som finns på skidbackarna på vintern.

säfsen logi cykel aktiviteterGrönt – familjevänligt och passar barn från 5 år och uppåt

Blått – familjevänligt och passar barn från 10år och uppåt

Rött – för familjer som gillar lite utmaningar

Svart – för familjer som älskar lite större utmaningar.

MTB-teknikbana

En komplett teknikbana som passar dig som vill träna på teknik, stabilitet, balans, fokusering och liknande. Här kan du som erfaren cyklist utmana dig själv med att ta dig till nästa nivå och här kan de allra minsta träna på sin balans. Vissa tider kan du få tips och råd av erfarna MTB-instruktörer som befinner sig vid teknikbanan.

Filurius lilla BMX-bana

Denna roliga BMX-bana är en bana där hela familjen kan har riktigt superskoj! Här finns det gupp, hopp och minivelodromer och för de allra minsta finns det små tramplösa kickbikes där de kan träna upp sin balans.

Ridning

aktiviteter på säfsen logi

Att uppleva naturen från hästryggen är något helt fantastiskt, sommar som vinter. Oavsett om du är en van eller ovan ryttare finns det turer som passar alla. På snälla islandshästar får du möjlighet att uppleva Säfsens vackra landskap och få en minnesvärd upplevelse ibland berg, dalar och vattendrag. Här kan du välja på turer på 1h, 2h, halvdagsturer och även turer med övernattning i små hytter, beroende på årstid och väder. Det finns också ponnyridning för de allra minsta.